Mijn oudste zusje, Iva, wist op vrij jonge leeftijd al dat ze ‘naar het buitenland wilde’. Op 21-jarige leeftijd vertrok ze als au pair naar Londen en woont daar nu al ruim 2,5 jaar. Inmiddels woont ze samen met Andy in een leuke sub-urb en heeft ze een prachtig zoontje, Oliver. Afgelopen weekend was ik bij ze op bezoek om de eerste verjaardag van mijn neefje te vieren.

Ondanks het feit dat ik, in tegenstelling tot Iva, totaal geen wereldreiziger ben en 99% van de landen op deze aardbol nog niet gezien heb, kan ik ervan genieten om op ‘bekende’ plekken te zijn.

Op zulke momenten ben ik me altijd heel bewust van de omgeving en de historie die een dergelijk plek met zich meebrengt. Toen ik op Kos in Griekenland was, wilde ik perse gaan kijken naar de boom waar Hippocrates zijn leerlingen onderwees in weet-ik-wat, herleefde ik als 16-jarige in het Colosseum menig gladiator-gevecht en bedacht ik me in Parijs hoe Gustave Eiffel, bij wijze van spreken, de laatste bout in zijn beroemde toren boorde…

Zo ook afgelopen weekend in London. Ik was met Robin, m’n twee zusjes en m’n kleine neefje. Drie vrouwen, één iemand die nog niks kon zeggen en één iemand die niks te zeggen had… Oxford Street dus: shoppen. 

Tussen alle kleding, schoenen en make-up door, was ik gefascineerd door de grote gebouwen, de immense mensen menigte en diversiteit aan culturen. Ik vond het geweldig en zei gekscherend tegen Robin: ‘Kom… we gaan hier ook wonen.’ Waarop Robin antwoordde met ‘Nee… hier loopt iedereen alleen.’

Ik ging erop letten en het klopte. Het gros van de mensen liep inderdaad alleen. Verzonken in een boekje, luisterend naar muziek of druk in de weer met een smartphone of tablet. Er waren misschien wel 1000 mensen maar niemand reageerde op elkaar of op ons. Iedereen leek alleen met zichzelf bezig óf met die ene afspraak waarvoor ze eigenlijk nét te laat waren (zo keken ze in ieder geval).

“Nee… Doe mij maar het Europaplein in Hulsberg waar 9 van de 10 mensen elkaar gewoon gedag zeggen.”

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen